De ce Super Femeie? Pentru ca traim in secolul tehnologiei si al vitezei si noi femeile suntem intr-o goana nebuna sa facem tot si sa fim de toate pentru toti. Femeile sunt cablate sa ofere. Si oferim pana la epuizare. Si aceasta goana continua, combinata cu perceptia ca nu-ti va ajunge timpul sa faci tot ce trebuie ‘bifat’ in ziua respectiva, are consecinte semnificative asupra sanatatii femeilor.
Problemele de sanatate feminine, determinate de dezechilibre hormonale, cum ar fi sindromul de ovare micropolichistice, endometrioza, infertilitatea, menopauza cate te stoarce de energie, nu au fost niciodata asa des intalnite – si rolul stresului in aparitia acestor afectiuni este de necontestat cand aruncam o privire catre biochimia organismului si studiile stiintifice.
Este foarte important sa intelegem DE CE femeile gandesc si se poarta in acest fel care conduce la dezechilibre hormonale, epuizarea glandelor suprarenale ca urmare a supraproductiei homonilor de stres sau functionarea lenesa a tiroidei (hipotiroidism). Trebuie sa intelegem gandurile si convingerile din spatele acestor actiuni, sa constientizam ca suntem prinse sub efectul de tavalug. Cel mai important este sa intelegem ca modul tau de a reactiona poate face diferenta dintre a goni in fiecare zi si a te opri din acest galop nebunesc. Comportamentul tau nu este altceva decat exprimarea acestei perceptii. Pentru ca orice gand si fiecare emotie creeaza anumite schimbari la nivel biochimic in corpul tau.
Deseori, in cultura noastra romaneasca, definitia a ceea ce inseamna sa fii o femeie buna este sa indeplinesti nevoile tuturor, mai putin pe ale tale. In timp, am ajuns sa recunosc ca ceea ce societatea defineste “un asistent medical bun”, “un doctor bun” se apropie periculos de o invitatie de a te pierde pe tine, servind interesele celorlalti, cu pretul sanatatii tale. Oriunde auziti cuvantul ‘neobosit’, inlocuiti-l cu ‘martir’. Cu totii obosim. Si trebuie sa ne odihnim periodic. Sa crezi ca ‘neobosita’ inseamna ‘buna’, este punctul de plecare catre resentimente, furie si eventual boala.
Am invatat ca pot sa ofer in masura in care imi ofer si mie Timpul Meu... sa ma opresc din goana si sa respir, sa ma bucur de orice moment frumos, de odihna si de timpul liber. Pe scurt… am invatat sa am grija de mine si sa-mi ascult corpul, devenind mult mai eficienta in a ajuta pe cei din jurul meu decat am visat ca este posibil.
In goana nostra zilnica, ne indepartam de lumina calauzitoare a naturii cand vine vorba de alimentele consumate si de modul de viata. Parerea mea este ca Mama Natura stie cel mai bine. Nu demult, ne tratam raceala cu ceai cu lamaie, miere si usturoi, acum inghitim repede o pastila caci nu ne putem permite sa lipsim de la serviciu. Organismul nostru are nevoie de odihna sa se repare. Organismul nostru nu este facut sa reziste presiunii constante (reala, indusa sau perceputa) si nici nu poate rezista pe termen lung fara mancare nutritiva, care sa ne hraneasca si sa ne ofere energia necesara vietii.
Ne bem cafeaua ca sa ne trezim si bem un pahar de vin ca sa adormim. Apoi ne intrebam de ce suntem morocanoase, nervoase, epuizate si nu putem pierde kilogramele in plus. Pur si simplu. Pentru ca uitam sa ne oprim!
Perceptia ta despre timp si intensitatea cu care alegi sa-l ‘traiesti’ in ziua respectiva este influentata de biochimia emotiilor si a organismului tau. Dr Bruce Lipton ilustreaza frumos puterea reflectiei pozitive ”momentul in care iti schimbi perceptia, este momentul cand rescrii chimia corpului tau”.
Nu vor exista niciodata mai mult de 24 de ore intr-o zi. Cum alegi sa-ti petreci timpul va fi in totalitate decizia ta.
Atinsa de sindromul superfemeii? Poti sa verifici:
In cate dintre cazurile de mai sus te-ai regasit?
Si ca sa ne distram un pic, putem sa numaram cate situatii ai bifat si sa exploram la ce nivel esti afectata de acest sindrom:
0 = clar nu esti atinsa sub nici o forma de agitatia frenetica, dar poate ai regasit prietene in situatiile descrise
1-4 = nu suferi de acest sindrom, in schimb poti avea nevoie de ajutor in ceea ce priveste functionarea sistemului endocrin (suferi de sindrom premenstrual?)
5-7 = sigur esti pe cale sa devii SuperFemeie; vei avea nevoie de suport pentru a-ti mentine sanatatea fizica si emotionala, pentru a readuce starea de bine.
7- sau mai multe situatii = Buna, SuperFemeie! Ma bucur sa te cunosc! Sa stii ca si eu am fost unde esti tu acum si pot sa-ti dau o mana de ajutor punandu-ti la dispozitie toate strategiile mele pentru a-ti recapata echilibrul si energia feminina!