Exista cateva elemente pe care le cred esentiale pentru a straluci de sanatate. Nutritia optima, bineinteles, aerul curat, miscarea, dragostea, iertarea si un somn bun.
Somnul ne influenteaza sanatatea fizica si mentala. O legatura relevanta pentru mine este cea dintre calitatea somnului si managementul stresului. Somnul este, de multe ori, singura cale de a activa sistemul nervos parasimpatic care comuta organismul in modul de reparare si odihna.
Somnul este critic pentru regenerarea celulara (a pielii), cresterea parului, a unghiilor si a altor procese non-vitale pe care organismul nu le gaseste prioritare in timpul zilei, mai ales sub presiunea stresului. Pentru multe dintre noi, cand punem capul pe perna seara, este prima data in zi cand simtim ca “ne oprim” cu adevarat. Totusi, cu cat mai multe indatoriri ne ingramadim pe lista de facut in ziua respectiva, cu atat sacrificam mai mult din somnul care ne permite sa ne incarcam bateriile, sa fim mai productive si mai fericite in ziua urmatoare.
Lipsa somnului, de cele mai multe ori la barbati am auzit, devine un motiv de mandrie… si in timp devin epuizati, storsi de energie. Ajung sa ia decizii teribile, nu pentru ca nu sunt destepti, ci pentru ca nu sunt intelepti sa aiba grija de ei.
Insomnia este etapa initiala a depresiei si depresia este etapa finala a insomniei.
Sa-ti privezi corpul de somn, oferindu-i doar 6 ore sau chiar mai putine de somn pe noapte, inseamana ca te incadrezi printre cei cu risc crescut de/vei fi posibil candidat pentru :
Rubin Naimen, PhD- Director, Circadian Health Associates
Sa mergi la culcare la o ora potrivita si sa te trezesti in fiecare dimineata la aceeasi ora, de obicei odata cu rasaritul soarelui, transmite un mesaj puternic sistemului endocrin, cel care implica numeroase glande in functii incredibil de importante ale corpului cum ar fi functia de reproducere si reactia stresului fiziologic.
Cum sa te pregatesti de somn:
Si daca aceste sfaturi nu functioneaza pentru tine, atunci poti intreba specialistul despre starea de sanatate a glandelor tale suprarenale (cercetatorii au confirmat legatura intre epuizarea suprarenalelor si insomnie) sau incearca o ceasca de ceai de valeriana.
In loc sa ‘inghiti’ somnul (adica sa iei pastile pentru somn care au efecte secundare periculoase) sau sa folosesti seara alcoolul drept sedativ (alcoolul suprima visele, deci nu ‘digeram’ informatia din timpul zilei), te sfatuiesc sa te indragostesti de somn si sa ai o relatie sanatoasa cu acesta.
Pentru ca lipsa cronica de somn pur si simplu nu poate fi recuperata. Somnul de calitate nu este ceva ‘in stoc’ de care sa te poti priva mereu. Somnul pierdut este pierdut pentru totdeauna si lipsa de somn constanta are efecte cumulative cand vine vorba despre efectele devastatoare asupra sanatatii tale.