Secretul Sanatatii
Secretul Sanatatii
Secretul Sanatatii
Secretul Sanatatii

Supa de oase, aliment-medicament pentru fertilitate?

Va amintiti de supa de pui a bunicii sau a mamei? Sigur ca da!

Era un aliment usor de digerat, ‘administrat’ in perioadele de convalescenta: “supa asta calda, te va pune pe picioare”.

Era o fiertura de oase, legume si ierburi  care iti alina orice durere sau suferinta, caci continea si cantitati imense de vitamina L (LOVE).

Cercetatorii Centrului Medical al Univesitatii Nebraska au vrut sa dovedeasca stiintific beneficiile supei de pui in infectiile tractului respirator superior (1). Concluzia lor a fost ca aminoacizii eliberati in zeama de oase reduc, intr-adevar, inflamatia sistemului respirator si imbunatatesc digestia - supa, meritandu-si pe deplin reputatia de “penicilina evreiasca”. Acest studiu intareste si afirmatiile altor cercetatori care sustineau (mult mai devreme) faptul ca supa de pui creste imunitatea, vindecand afectiuni precum astmul (2) si alergiile.

Insa proprietatile terapeutice ale supei de oase nu se opresc doar la tratamentul afectiunilor respiratorii...
 

  1. Supa de oase – reteta fertilitatii si a echilibrului hormonal?

    Datorita continutului sau bogat in minerale, vitamine, aminoacizi si alti nutrienti biodisponibili, de-a lungul timpului, supa de oase a fost folosita ca remediu pentru vindecarea tractului digestiv si pentru sporirea fertilitatii. Dr Francis Pottenger spunea: “o cratita mare cu supa este cel mai important cadou pe care l-ar putea primi o mireasa”.

    Stiati ca aproximativ 95% din pacientele cu dezechilibre hormonale, pe care le intalnesc in practica, sufera de tulburari digestive cum ar fi constipatie cronica, intestin permeabil, colon iritabil si prezinta alergii sau intolerante la anumite alimente?

    O sa ma intrebati: Si care este legatura dintre hormoni si sanatatea tractului digestiv??

    Pentru productia de hormoni avem nevoie de vitamine, minerale si nutrienti, iar daca tractul digestiv nu functioneaza in parametrii optimi, nu vom digera si nici nu vom absorbi substantele esentiale pentru sinteza anumitor mesageri chimici.

    In plus, alergiile sau intolerantele alimentare creeaza un raspuns inflamator in organism, care promoveaza productia cortizolului – hormon al stresului eliberat de suprarenale care transmite fiecarei celule a corpului ca este foamete in lume si in acest caz productia hormonilor sexuali va fi inchisa, caci ultimul lucru pe care l-ar vrea pentru o femeie este sa conceapa un bebelus intr-o lume in care nu exista hrana.

    In cartea sa, Dr Natasha Campbell-McBride –“Gut and Psychology Sindrome (GAPS)” – sustine ca gelatina din supa de oase “ vindeca si sigileaza” tractul digestiv, reducand permeabilitatea intestinala si calmand raspunsul imunitar. Colagenul (gelatina) protejeaza si mentine integritatea epiteliului digestiv – fapt ce poate ajuta in vindecarea colonului iritabil, boala Crohn, colite ulcerative, reflux gastric sau chiar boli autoiumune.

    Un alt aspect important este ca supa de oase poate furniza amino-acizii esentiali Fazei a II-a a detoxifierii hepatice – prin care se elimina compusii toxici sau carcinogenici eliberati in Faza I. Ficatul este responsabil de detoxifierea estrogenului si altor hormoni sexuali dupa ce ce acestia si-au indeplinit functia - pentru a evita reciclarea si acumularea lor in circulatia sangvina – prevenind astfel dezechilibre hormonale cum ar fi dominanta estrogenica.

     

    Demn de mentionat este si faptul ca: “Suplimentarea cu colagen aka supa de oase, a contribuit enorm de mult la imbunatatirea lubrefierii vaginale wink” - efect obeservat de una dintre colegele mele, expert in sanatate feminina si yoga.

     

  2. Supa de oase pentru piele, par si unghii de invidiat!

    De ce sa platesti sume uriase pentru botox sau alte proceduri care ajuta la imbunatatirea aspectului pielii, cand acest remediu este ieftin si la indemana oricui?

    Colagenul eliberat prin fierberea oaselor si cartilagiilor furnizeaza cea mai buna sursa de glicina si prolina, doi aminoacizi necesari productiei naturale de colagen in corp; daca frunizam 'caramizile' necesare constructiei, este mai usor pentru corp sa le foloseasca pentru ceea ce are nevoie yes.

    Donna Gates, autoarea cartii ‘The Body Ecology Diet’ sustine ca gelatina din supa de oase confera o suplete extraordinara pielii, reducand pana la disparitie ridurile si liniile de expresie!

    Consumand zilnic supa de oase... rampapapam! 'cireasa de pe tort': vom observa reducerea aspectului de celulita! diminuarea vergeturilor! dar si imbunatatirea diastasis recti (= 'burtica pronuntata' - conditie aparuta dupa nastere prin separarea muschilor drepti abdominali). Pentru ca zeama aceasta bogata in nutrienti, furnizeaza colagenul necesar sanatatii tesutului conjunctiv care intra in alcatuirea pielii, ganglionilor limfatici, aponevrozelor, fasciilor musculare…etc. So, give it a try!

     

  3. Supa de oase pentru articulatii flexibile si oase puternice!

    Continutul sau bogat in calciu, magneziu, siliciu, sulf si fosfor contribuie la sanatatea oaselor si dintilor . Dr Roland W. Moskovitz publica in anul 2000 rezultatele studiilor sale despre beneficiile gelatinei in reducerea durerilor provocate de osteoartrita si prevenirea pierderilor de masa oasoasa in cazul pacientilor cu osteoporoza (3).

    Cantitati importante de glucozamina, condroitina si acid hialuronic – aceeasi compusi prezenti in suplimente scumpe – se gasesc in supa de oase si sunt responsabili de vindecarea durerilor articulare sau bolilor degenerative articulare. Tesutul conjunctiv se regenereaza foarte incet, asa ca folosirea acestui remediu cere rabdare; cu toate astea, pacientii au raportat rezultate uimitoare precum vindecarea articulatiilor anchilozate si disparitia graduala a artritei.

 

Care sunt aminoacizii care confera aceste proprietati vindecatoare supei de oase?

   Arginina

  1. Imbunatateste functia erectila (4) (5)

  2. Creste motilitatea si numarul spermatozoizilor, precum si sansele obinerii unei sarcini (6)

  3. Favorizeaza vindecarea ranilor (7)  si a leziunilor ulcerului peptic (8)
  4. Sustine productia si eliberarea hormonului de crestere
  5. Imbunatateste sensibilitatea la insulina in obezitate, diabet zaharat si subiecti sanatosi (9)

   Glicina

  1. Esentiala pentru sarcina sanatoasa si bebe voinic (10), (11), (12), (13), (14)

  2. Imbunatateste secretiile gastrice (15), (16)

  3. Normalizeaza nivelul trigliceridelor si al insulinei, previne cresterea tesutului adipos abdominal, normalizeaza valorile tensiunii arteriale (17)

  4. Precursor de glutation - antioxidant esential in Faza I a detoxifierii hepatice (18)

  5. Ajuta la detoxifierea produsilor chimici din organism (in special aspirina si sodium benzoate!)

  6. neurotransmitator care ajuta la imbunatatirea somnului, memoriei si performantei

   Prolina

    1.   intra in compozitia colagenului absolut necesar sanatatii pielii (19)

     2.  esentiala pentru sanatatea articulatiilor si tendoanenlor

     3. reduce celulita pana la disparitie

     4. ajuta in repararea mucoasei digestive

   Glutamina

  1. protejeaza peretii celulari ai mucoasei intestinale de actiunea factorilor iritanti

  2. sustine regenerarea naturala a barierei intestinale (studii publicate in British Journal of Surgery care dovedesc eficienta chiar si in colite ulcerative si boli intestinale inflamatorii)

  3. reduce permabilitatea intestinala si previne patrunderea bacteriilor patogene in circulatia sangvina

  4. imbunatateste metabolismul si creste masa musculara

 

Cum putem sa beneficiem de acesti aminoacizi si de proprietatile lor terapeutice?

Consumand supa de oase, bineinteles… preparata in casa, foarte simplu:

Avem nevoie de:

-  1 kilogram oase de la animale crescute liber “la tara”: pui, gasca, rata, curcan, vitel, miel… (se pot folosi si cele care raman de la friptura wink),

-  1 ceapa mare, 1 telina mica, 2 morcovi, 1 patranac/patrunjel radacina, 3-4 catei de usturoi,

-  otet de mere natural

-  aproximativ 3-4 litri apa.

Pentru a scurta procesul, eu o pregatesc mereu in oala sub presiune.

(de fiecare data, dau oasele intr-un clocot, arunc prima apa si spal cratita de spuma)

Mod de preparare:

  1. Punem oasele intr-o oala mare si acoperim cu apa.

  2. Adaugam 2-3 linguri otet natural de mere, care va ajuta extractia nutrientilor importanti din oase.

  3. Adaugam morcovi, telina, pastarnac, ceapa si usturoi (pentru un plus de aroma si nutrienti)

  4. Lasam sa fiarba incet, la foc mic pentru 2-4 ore. (unii experti recomanda fierberea supei timp de 12-48 de ore, eu nu am avut niciodata rabdare/timp)

     

La final, se strecoara si se poate pastra in frigider in recipiente de sticla cu capac pentru 3-4 zile. Grasimea care se va aduna deasupra, se va indeparta doar atunci cand vei consuma supa din respectivul recipient, caci are rol de protectie. Sau, daca se pregateste in cantitati mai mari se poate congela cu pungi cu zip.

Se poate bea simpla sau se poate folosi ca baza pentru mancare; de asemenea, se pot sota legumele in 2-3 linguri de supa in loc de ulei.

Eu beau, de obicei, dimineata imediat la trezire, o cana de supa calduta. "In scop terapeutic, se pot bea 200-250 ml de 2 ori pe zi" (Dr. Josh Axe, DC, CNS).

 

Ai baut vreodata supa de oase? Te-au convins argumentele mele sa incerci?

Daca te hotarasti sa probezi si sa te bucuri de efectele acestui remediu simplu si ieftin, da-mi de veste ce beneficii ai observat…..pe pielea ta wink

 

 

  1. http://journal.publications.chestnet.org/article.aspx?articleid=1079188
  2. Rosner F.  Hot chicken soup for asthmaLancet, 1979 Nov 17;2(8151):1079
  3. Moskowitz, W, Role of collagen hydrolysate in bone and joint disease, Seminars in Arthritis and Rheumatism, 2000, 30, 2, 87-99
  4. A. Melman This month in investigative urology. l-Arginine and penile erection J Urol, 158 (3 Pt 1) (1997), p. 686
  5. A.W. Zorgniotti, E.F. Lizza Effect of large doses of the nitric oxide precursor, l-arginine, on erectile dysfunction Int J Impot Res, 6 (1) (1994), pp. 33–35 [Discussion 36]
  6. J. Tanimura Studies on arginine in human semen. II. The effects of medication with l-arginine-HCL on male infertility Bull Osaka Med Sch, 13 (2) (1967), pp. 84–89

  7. S.J. Kirk, M. Hurson, M.C. Regan, D.R. Holt, H.L. Wasserkrug, A. Barbul Arginine stimulates wound healing and immune function in elderly human beings Surgery, 114 (2) (1993), pp. 155–159 [Discussion 160]

  8. T. Brzozowski, S.J. Konturek, D. Drozdowicz, A. Dembinski, J. Stachura Healing of chronic gastric ulcerations by l-arginine. Role of nitric oxide, prostaglandins, gastrin and polyamines Digestion, 56 (6) (1995), pp. 463–471
  9. T.C. Wascher, W.F. Graier, P. Dittrich, M.A. Hussain, B. Bahadori, S. Wallner, et al. Effects of low-dose l-arginine on insulin-mediated vasodilatation and insulin sensitivity Eur J Clin Invest, 27 (8) (1997), pp. 690–695
  10. Jackson, et al. Optmising amino acid and protein supply and utilization in the newborn, Proceedings of the Nutrition Society, 1989, 48, 293-301.
  11. Persaud, C et al. Glycine: limiting amino acid for rapid growth, Proceedings of Nutritional Society, 1987, 46, 236A.
  12. Persaud, C et al. The excretion of 5-oxyproline in urine, as an index of glycine status during normal pregnancy, British Journal of Obstetrics and Gynaecology, 1989, 96, 440-444.
  13. Tikanogja, T, Plasma amino acids in term neonates after a feed of human milk or formula, Acta Paediatrica Scandinavica, 1982, 71, 3, 385-389.
  14. Gotthoffer, NR, Gelatin in Nutrition and Medicine (Graylake IL, Grayslake Gelatin Company, 1945), pp. 25-37.
  15. Richardson, CT, et al. Studies on the mechanism of food-stimulated gastric acid secretion in normal human subjects. Journal of Clinical Investigation, 1976, 58, 623-631
  16. Wald, A and Adibi, SA, Stimulation of gastric acid secretion by glycine and related oligopeptides in humans, American Journal of Physiology, 1982, 5, 242, G86-G88.

  17. Diaz-Flores M, Cruz M, Duran-Reyes G, et al  Oral supplementation with glycine reduces oxidative stress in patients with metabolic syndrome, improving their systolic blood pressure. Can J Physiol Pharmacol 2013;91:855–60

  18. Sekhar RV, Patel SG, Guthikonda AP, Reid M, Balasubramanyam A, Taffet GE, Jahoor F. Deficient synthesis of glutathione underlies oxidative stress in aging and can be corrected by dietary cysteine and glycine supplementation. American Journal of Clinical Nutrition.2011;94(3):847-53

  19. Miyahara, et al. The effect of age on amino acid composition of human skin collagen, Journal of Gerontology, 1978, 33, 4, 498-503

 

Vezi toate articolele