Endometrioza este caracterizata prin prezenta tesutului asemanator endometrului (dar diferit structural) in afara cavitatii uterine si prin implicarea unor dezechilibre care, combinate, pot da nastere durerilor, inflamatiei, formarii tesutului cicatricial si adeziunilor, disfunctiei anumitor organe, si in unele cazuri, probleme de fertilitate.
Chiar daca nu exista o singura teorie care sa explice toate cazurile de endometrioza, se pare ca majoritatea expertilor sustin faptul ca este o afectiune multifactoriala in care sunt implicati factori genetici, dezechilibre hormonale, disfunctii ale sistemului imunitar si factori de mediu. Acest combo de factori ar explica de ce se poate intalni la mai multi membri din aceeasi familie si de ce pacientele pot dezvolta alte boli autoimune (Hashimoto, sindrom Sjogren, artrita reumatoida, Lupus, scleroza multipla).
In timp ce unele studii demonstreaza asemanarea endometriozei cu boli autoimune cum ar fi Crohn sau psoriazis(1), altele sustin ca ar fi chiar o boala autoimuna(2), considerand patologia asociata sistemului imunitar. Asta ar explica si de ce disfunctiile sistemului imunitar, precum hipotiroidismul, fibromialgia, sindromul de oboseala cronica, alergiile si astmul - sunt semnificativ mai des intalnite la femeile cu endometrioza, decat la cele care nu au acest diagnostic(3).
Simptomele variaza, dar semnele clasice includ dureri menstruale, menstruatii abundente cu cheaguri, dureri cronice pelvine, dureri la ovulatie, disfunctii/dureri vezicale, presiune si durere rectala, durere si tulburari de tranzit intestinal, migrene, oboseala, tulburari de dispozitie pana la anxietate si depresie, balonare, greata, voma. Pot aparea dureri la contactul sexual sau dureri cronice de spate, exagerate in timpul menstruatiei, datorita fibrozei ligamentelor utero-sacrale, nodulilor rectovaginali, obliterararii fundului de sac Douglas sau retroflexiei uterului.
Nu toate persoanele cu endometrioza vor avea toate simptomele si nu exista 2 cazuri identice. Durerea nu depinde nici de prezenta si nici de marimea leziunilor, ci mai degraba de locul implantarii si daca leziunea contine fibre nervoase(4). Mai mult, unii experti vorbesc despre „endometrioza silentioasa” fara absolut nici un simptom – detectata prin prezenta unor markeri moleculari, celulari si genetici(5).
Din nefericire, studiile arata ca o persoana viziteaza in medie 5-9 medici inainte ca diagnosticul sa fie pus, pentru ca multe alte afectiuni medicale, cum ar fi sindromul de intestin iritabil sau boala inflamatorie pelvina, pot fi confundate cu endometrioza.
Laparoscopia chiar daca nu mai este considerata procedura de electie pentru depistarea endometriozei, ramane in continuare, in mainile chirurgului experimentat, metoda 'de aur' pentru confirmarea diagnosticului, deoarece permite vizualizarea directa a spatiului intraabdominal si prelevarea biopsiei. Asadar, in cazul in care endometrioza profund infiltrativa este diagnosticata - in baza simptomelor clinice, examinarii si istoricului medical de endometrioza - pacientelor le poate fi recomandat RMN pelvis cu protocol specific de instilare gel (in rect si vagin) pentru localizarea leziunilor si caracterizarea severitatii afectiunii – lucruri care vor ajuta chirurgul sa stabileasca pre-operator, abordarea chirurgicala.
Endometrioza este o afectiune serioasa si reala care poate cauza durere, confuzie si frustrare. Frustrarea, de multe ori, apare cu problemele de fertilitate. Are potentialul de a curma cursul unei vieti normale; influentand negativ de la sanatatea fizica, mentala, sociala, emotionala pana la relatii interpersonale sau cariera.
In acest context, munca mea devine o unealta indispensabila in abordarea multidisciplinara a acestui diagnostic si va produce efecte care vor dura intreaga viata – de la imbunatatirea calitatii vietii pacientei pana la evitarea interventiilor chirurgicale multiple.
Studiile si cercetarile recente aduc dovezi despre cum putem sa tinem in frau aceasta afectiune prin dieta personalizata, modificari ale stilului de viata, medicina minte-corp, exercitii de terapie pelvina si nu in ultimul rand, masaj pentru fertilitate. O astfel de abordare, prin prisma medicinii functionale, poate permite pacientei sa puna bazele unui sistem imunitar sanatos si sa isi rezolve dezechilibrele hormonale pentru a construi un corp sanatos si rezistent.
Detinand controlul asupra propriei sanatati si facand alegeri care sustin abilitatea corpului de a se vindeca, nu va mai trebui sa suferi din cauza durerilor, sa fii coplesita de frici sau sa induri efectele secundare ale medicamentelor si doar te vei bucura de viata, asa cum o faceai inainte de acest diagnostic.
Sunt aici ca sa iti ofer educatia, suportul, indrumarea si intelegerea de care ai nevoie in aceasta calatorie a ta spre insanatosire.
------------------------------------------------------------------------------------------------